Sikkerhet ved samkjøring på MC-turer

Sikkerhet ved samkjøring på MC-turer

Publisert av Unni Kjus den 05.06.24.

Alle avdelingene i Senior MC Norge har turledere med særdeles god erfaring, og som vil gjøre det beste for at du vil få flotte kjøreopplevelser på turer sammen med oss, enten du er ny på MC eller om du har god kjøreerfaring. Vi vil ha deg med på tur, og du vil kunne kjøre med oss uansett kjøreferdigheter.


Det vil bli ulike turledere på de forskjellige turene. Alle turledere har sine favorittruter som de bare elsker å kjøre, der hvor de er godt kjente og vet hvor de kan ta pauser og kaffestopp. Turen blir kjørt opp av turleder i forkant av selve fellesturen, slik at unødvendige hindringer, veiarbeid eller stengte veier blir sjekket opp.


Turlederen har ansvar for at du får en god kjøreopplevelse, men det krever at du selv er disiplinert og aktsom på veien. Dette er viktig siden vi samkjører i gruppe. Er du uerfaren, så er det best at du ligger foran i gruppa, dvs. rett bak turlederen. Dette er for å unngå at du risikerer trekkspillkjøring, dvs. at hvis du ligger i bakre del av gruppa, risikerer du at det kan blir lengre avstand til de foran deg. Du vil da kjøre på for å ta igjen den tapte avstanden, noe som igjen vil føre til en stresset kjøreopplevelse. Vi har alle vært nybegynnere en gang, og det er viktig at du får en god kjøreopplevelse uten å stresse på og føle at alt må være perfekt!


Vi kjører i glidelåsformasjon , dvs. at hvis veien er bred nok for det (merket med midtstripe), så kjører vi i to rekker med jevne mellomrom (sikksakk) mellom alle syklene. Hvis veien er for smal til formasjonskjøring, vil vi bruke sporvalg. Det er viktig å holde jevn avstand og fart for å unngå trekkspillkjøring hvis det er mulig.


Selv om vi ligger i formasjon, kan det oppstå hindringer i kjørebanen som det individuelt må tas hensyn til. Det er særdeles viktig å være oppmerksom og ta fornuftige valg, «lese» veibanen underveis ved å se langt fremover og ikke bare se ryggen på føreren foran deg. Du må hele tiden gjøre egne valg - hvis de foran deg foretar en forbikjøring, bør du sjekke om veibanen er klar før du selv foretar en forbikjøring. Når det gjelder i veikryss, rundkjøringer, utkjøringer eller avkjøringer, er det heller ikke sikkert at det er klar vei for deg, selv om de foran deg har kjørt. Alle som kjører har plikt til å følge med i speilet og tilpasse farten dersom den som ligger bak senker farten farten, henger etter eller får stopp, slik at hele gruppa holder seg samlet. Hev hånden opp i været dersom du vil gi tegn forover eller bakover i gruppa om farten må justeres ned eller om gruppa bør stoppe. 


Vi vil alltid prøve å ha 2 turledere - 1 i front og 1 bak som holder kommunikasjon underveis. De vil også kartlegge kjøreerfaring hos deltagerene før og underveis og avpasse turen etter dette. Turleder kan også dele opp gruppa etter kjøreferdigheter underveis.

Er du med på gruppekjøring forplikter du deg til å tilpasse deg resten av gruppa, holde formasjonen så godt det lar seg gjøre og ikke foreta deg unødige manøvere som kan sette deg selv og resten av gruppa i fare.


Vi vil at du skal få gode kjøreopplevelser, og at du får bedre kjøreerfaring i gruppe etterhvert som du deltar på flere av MC-turene våre. 

 

Vi ser frem til flotte og opplevelsesrike MC-turer sammen med deg! Velkommen i klubben :)